Leerlingen van een school die meedoet aan de Koningsspelen zijn leerplichtig en mogen dus niet thuisblijven.

VVD-wethouder Ronald Louwman uit Hoorn besloot in 2014 dat in zijn gemeente de leerplichtambtenaar niet zal worden ingeschakeld: "Niemand wordt verplicht om naar het staatshoofd te zwaaien. Het is hier Noord-Korea niet.” Echter, Nederland heeft meer weg van Noord-Korea dan Louwman dacht. In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Almere, Breda, Tilburg en Eindhoven moeten kinderen verplicht meedoen aan de Koningsspelen.

Ook scholen worden onder druk gezet om mee te doen. De vele brieven die organisator Richard Krajicek en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vorig jaar stuurden, gaven veel directeuren en directrices de indruk dat de Koningsspelen ook voor scholen verplicht is.

En dat terwijl propaganda voor de monarchie helemaal niet op scholen thuishoort. Als schoolboeken politieke standpunten uitdragen, worden daar altijd kamervragen over gesteld – behalve als het om het Koningshuis gaat! Dat willen we veranderen.

Wij vragen uw hulp om de leerplicht voor 22 april op te schorten, en basisscholen van de “morele verplichting” van de Koningsspelen te bevrijden. Zodat iedereen weer zelf kan kiezen of hij of zij mee wil doen aan de schone schijn van de monarchie.

 Steun ons op: Indiegogo of via Ideal